Warzywa to ważny element naszej diety, niezależnie od tego czy jemy mięso, czy też od lat trwamy w diecie wegetariańskiej. O wielu z nich sporo już napisano i cieszą się znakomitą opinią nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na wartość odżywczą i bogactwo witamin. Istnieją jednak warzywa, których wartość bagatelizujemy, chociaż należą do najzdrowszych na świecie.
Kapusta pekińska
Jedzenie świeżej kapusty pekińskiej to ważny nawyk pomagający nam we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz kostnego. Ten gatunek kapusty zawiera dużo wapnia, potasu, kwasu foliowego oraz witamin C, A i B6. Ta ostatnia witamina jest konieczna do produkcji hemoglobiny i ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi.
Cykoria
Cykoria zyskała w Polsce popularność już kilka lat temu za sprawą popularnych kaw bezkofeinowych. Stopniowo odkrywamy jednak zalety jedzenia tego warzywa. Zawiera ono sporo magnezu, witaminy C, wapnia oraz potasu, który jest bardzo ważny dla pracy serca. Dodatkowo spożywana regularnie wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawia perystaltykę jelit. Dzięki swojemu smakowi idealnie sprawdzi się w surówkach i sałatkach, a warto pamiętać, że właśnie w surowej wersji zawiera najwięcej wartości odżywczych.
Natka pietruszki
Pietruszka występuje w Polsce głównie jako dodatek do ziemniaków, podczas gdy można z niej przygotować znakomite sosy do frytek belgijskich, dodawać ją do sałat czy nawet na kanapki. Wszystko to wyjdzie nam na zdrowie, ponieważ ta niepozorna zielenina zawiera ogromne ilości witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, fosforu czy beta-karotenu. Ma też właściwości oczyszczające, a według ekspertów również właściwości przypisywane afrodyzjakom.
Sałata rzymska
Sałata rzymska zawiera duże ilości potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu. Warto wiedzieć, że im ciemniejsze ma liście, tym więcej tego pierwiastak zawiera. Jest też źródłem witaminy A, która wpływa korzystnie na skórę oraz wzrok.